Mit jelent a sárga szín egy kutyán? 

2022.07.05

Ha nyitott szemmel járunk kutyás közösségekben észrevehetjük, hogy egyes kutyusokon vagy pórázukon sárga szalag, vagy valamilyen megkülönböztető sárga jelzés található. Mi a jelentése ennek? Milyen üzenetet hordoz és mire kell odafigyelnünk ha ilyen kutyussal találkozunk?

Szívügyünk a " The Yellow Dog Project" :

Amikor sárga szalaggal jelölt kutyussal találkozunk, az azt jelenti, hogy az adott kutyusnak több térre van szüksége. Ez természetesen nem feltétlen csak vadságot vagy veszélyességet jelölhet. 

A legfontosabb üzenete az, hogy rá kiemelten oda kell figyelni és nem szabad engedély, kérdezés nélkül odaengedni hozzá másik kutyát. Ez egyébként alapszabály de sajnos sok esetben találkozhatunk ennek a kutyás szabálynak a be nem tartásával és ez sok konfliktus forrása, azonban ha ez egy olyan kutyával történik, akinek bármilyen okból kifolyólag távolságra van szüksége, az óriási károkat okozhat a kutyusban. 

A jelzés utalhat több dologra is, például hogy a kutya félős, ijedős fajta, hogy valamilyen betegsége van vagy rehabilitáció alatt áll, és jelentheti azt is, hogy épp tréning alatt áll vagy agresszív.

A jelentések a következőek lehetnek:

Agresszió

Műtét utáni állapot, betegség

Tréning, tanulás alatt van

Félős vagy ideges típus

Agresszív más kutyákkal vagy az emberekkel

Időskorú

A gazdi épp dolgozik vele és nem kívánnak társaságot

Új családhoz került és még alkalmazkodnia kell

Stb... 

A sárga szalag kezdeményezés Kanadából indult és már nemzetközileg is kezd elterjedni. A "The Yellow Dog Project" célja, hogy megtanítsa, hogy hogyan közelítsünk meg egy idegen kutyát. Alapvetően fontos odafigyrlni arra, hogy idegen kutyához csak úgy engedjük oda a sajátunkat, hogy ebbe a gazdi is határozottan beleegyezett. 

Tehát minden "sárga" kutyás gazdi nagyon hálás lesz, ha odafigyelsz rájuk, tiszteletben tartod a sárga jelzésüket és egy picivel nagyobb ívben kerültök, pórázra rakod a kityádat, amíg a közelben vannak, vagy félreállva megvárjátok amíg ők elhaladnak. 

Segítsük egymást :)